
Cena
-
od
do
MIEDŹ - ZNANA OD STAROŻYTNOŚCI
Zastosowanie miedzi w historii życia człowieka szacuje się na około 5000 lat. Istnieje wiele zapisów dokumentujących wykorzystanie tego metalu przez człowieka. Znana w starożytności przez Rzymian i Greków, którzy wykorzystywali miedź do leczenia wrzodów i ran. W Egipcie natomiast stosowano ją na oparzenia rany i bóle głowy. Według zachowanych w sanskrycie (języku staroindyjskim) zapisów, leczniczy wpływ miedzi na organizm ludzki znany był w Indiach dużo wcześniej. Ajurweda (nauka o życiu), najstarszy system medyczny, mający swoje korzenie właśnie w Indiach, traktuje na temat miedzi i jej zbawiennego wpływu na nasz organizm. Również dzisiaj spotykamy w Indiach ślady tej tradycji oczyszczania wody za pomocą miedzi. Jedną z metod jest wrzucania do wody miedzianych monet albo przechowywanie wody w miedzianych naczyniach, co stosuje się w indyjskich domach i świątyniach.
MIEDŹ - NAJLEPSZY FILTR DO WODY
Woda jest eliksirem życia. Dostępnych na rynku jest wiele filtrów do uzdatniania wody. Każdy z nas chce by była ona zdrowsza i miała lepszy smak. Zdumiewające jest to, że już tysiące lat temu dysponowano wiedzą pozwalającą wyeliminować z wody szkodliwe cząstki i mikroorganizmy. Ajurweda mówi, że jeśli chcemy cieszyć się długo dobrym zdrowiem oraz pięknym ciałem, to powinniśmy pić wodę z miedzianego naczynia - jest to starożytna ajurwedyjska praktyka. Jak zatem w praktyce działa takie naczynie? Kiedy wlejemy wodę do miedzianego naczynia, rozpoczyna się proces jonizacji. Miedź wytwarza rodzaj energii elektromagnetycznej. Innymi słowy, metal ten emituje niezwykle ważną dla naszego zdrowia częstotliwość, określaną w ajurwedzie kategorią satwiczną (czyli będącą w energii dobroci). Woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu i rano została wypita, równoważy wszystkie trzy dosze - konstytucje (vata, pitta, kapha). Picie wody z takiego naczynia posiada wiele korzyści zdrowotnych. Między innymi:
- zwiększa odporność organizmu;
- zmniejsza stany zapalne;
- oczyszcza przewód pokarmowy;
- reguluje perystaltykę jelit;
- wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej;
- pozwala dłużej zachować młodość.
Zaleca się, aby przechowywać wodę w miedzianym naczyniu przez noc nie krócej niż 16 godzina. Następnie z samego rana wypić co najmniej jeden kubek tej wody.
Według ajurwedy najlepiej pić przynajmniej 3 kubki takiej wody dziennie w temperaturze pokojowej. Najlepiej przed wschodem słońca, jak podają starożytne pisma.
Miedź jest metalem, który niszczy mikroorganizmy i wirusy. Bakterie nie są w stanie przetrwać na miedzianej powierzchni dłużej niż kilka godzin. Właściwości antybakteryjne miedzi nie tylko hamują rozwój patogenów, ale także niszczą je. Badania wykazały, że bakteria E.coli w kontakcie z miedzianą powierzchnią umiera już po 75 minutach. Picie wody z naczynia miedzianego jest bardzo ważne również z punktu widzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Miedziane naczynia witalizują, energetyzują, jonizują oraz równoważą pH wody. Zatem poprzez ten proces pijemy wodę „żywą”, która jest z sukcesem wchłaniana przez komórki, wspomaga neutralizowanie toksyn w organizmie oraz dobrze nas nawadnia. Miedź to silny przeciwutleniacz. Zapobiega więc procesom starzenia się komórek poprzez niszczenie w naszym organizmie wolnych rodników. Ma również silne właściwości przeciwzapalne. Pomagają one przy bólach stawów. Miedź to niezbędnik przy produkcji hemoglobiny i melaniny oraz dla wytrzymałości kości. Normuje proces wchłaniania się żelaza w organizmie oraz pomaga w tworzeniu się nowych komórek. Minerał ten daje możliwość, by w organizmie harmonijnie przebiegał proces metaboliczny. Bardzo dużo enzymów może funkcjonować prawidłowo tylko w obecności miedzi. Organizm wtedy lepiej wchłania wszystkie składniki odżywcze z żywności oraz łatwiej wydala produkty przemiany materii.
Miedź również wpływa korzystnie na działanie naszego mózgu.
Powinniśmy pozyskiwać miedź także z żywności, np.: z orzechów, roślin strączkowych, warzyw liściastych, otrębów, migdałów, jęczmienia, soczewicy, awokado, miód.
Niedobory miedzi prowadzą do:
- anemii,
- osteoporozy,
- zaburzeń układu nerwowego,
- nieprawidłowej pracy tarczycy.
Nie zapomnijmy o wpływie miedzi na naszą skórę i urodę. Ajurweda uczy, że picie wody z miedzianego naczynia wygładza zmarszczki na twarzy, co sprawia, że wyglądamy młodziej. Możemy także używać tej wody do przemywania twarzy w codziennej pielęgnacji.
Jeśli chcesz poprawić swoje zdrowie i urodę zachęcam Cię gorąco, żebyś zaopatrzył się w naczynia miedziane i regularnie pił z nich wodę.













