Naczynia żeliwne to prosty sposób na to, by jeszcze dłużej celebrować miłe chwile w swojej jadalni! Dlaczego? Bo fantastycznie utrzymują ciepło na dłużej, czym idealnie wpisują się w koncepcję japońskiego stylu zaparzania i picia herbaty!
Żeliwne naczynia – wyjątkowy design i funkcjonalność
Kultura Wschodu to między innymi specjalny rytuał delektowania się naparem z liści herbaty gotowanej w specjalnym imbryku zwanym tetsubin. Ten tradycyjny czajnik żeliwny japoński wraz z zestawem kubków bez ucha, podgrzewaczem na świeczki oraz podkładką mogą stać się bardzo ciekawym, orientalnym elementem wystroju Twojej kuchni, ale przede wszystkim sprzyjają długim przyjacielskim pogawędkom lub wieczornemu wyciszeniu przy kubku herbaty i ulubionej lekturze.








Naczynia żeliwne – ciężkie i niezawodne
W czajniku żeliwnym japońskim zaleca się nie gotować tylko wody, lecz wodę wraz z liśćmi herbaty. Dzięki temu uzyska się niepowtarzalny jej smak oraz aromat. Takie żeliwne naczynie wspaniale prezentuje się na kuchennym stole lub... na podłodze – bo przecież tak zwykło się popijać rytualny napar. Wykorzystanie naczyń żeliwnych w kuchni daje fantastyczny efekt, nie tylko stylistyczny. Nalewanie herbaty z imbryczka jest niezwykle wygodne dzięki doskonale wyprofilowanemu uchwytowi, wąskiemu dzióbkowi oraz obłym kształtom o objętości pozwalającej na zaparzenie wielu japońskich kubeczków herbaty.
Dlaczego warto stawiać na komplet naczyń żeliwnych?
Naczynia żeliwne to nie tylko piękny i unikatowy wygląd. To sposób na to, by nadać parzeniu herbaty wyjątkowego znaczenia, odróżniając je od zalewania torebki wrzątkiem z czajnika elektrycznego. Taka metoda parzenia pozwala także na wysycenie naparu niewielką ilością żelaza – pierwiastka, których uwalnia się podczas podgrzewania naczyń wykonanych z żeliwa. Wybierając pełen komplet naczyń z żeliwa, możesz sprawić przyjemność sobie lub komuś wręczając go w prezencie. To podarunek, który z pewnością ucieszy każdego – bo w końcu kto nie lubi dobrej herbaty?